opakowania foliowe

Właściwości folii BOPP

Folia BOPP to jeden z najczęściej wykorzystywanych w przemyśle opakowaniowym materiałów. Dzieje się tak głównie ze względu na jej właściwości, które umożliwiają zadruk czy zalaminowanie powierzchni tejże folii. Powszechną techniką drukarską będzie w tym przypadku druk fleksograficzny.

 

Folia BOPP cechuje się znakomitą zgrzewalnością, ponadto ma wysoki wskaźnik transparentności, pięknie się błyszczy. Dodatkowo właściwie niemal nie przepuszcza pary wodnej oraz woni. Świetnie sprawdza się na automatycznych maszynach pakujących. Najważniejszą jej właściwością jest jednak zgrzewalność. To dzięki temu procesowi na sklepowych regałach znaleźć możemy ogrom opakowań foliowych ciastek, kaw, herbat, pierników, wafli i innych produktów, które nie tracą swojej świeżości, zapachu i nie wysychają, ponieważ są szczelnie zamknięte lub owinie.
Wyróżniamy kilka rodzajów folii BOPP: może być to folia transparentna z warstwami zgrzewalnymi, która nadaje się świetnie do pakowania np. wyrobów galanteryjnych, makaronów, owijania pudełek. Kolejny rodzaj to folia perlista wykorzystywana w opakowaniach np. chipsów, pieczywa. Folia biała charakteryzuje się wysoką barierowością światła i pary wodnej dzięki czemu nadaje się do pakowania lodów. Kolejna folia – metalizowana jest aktywowana jednostronnie po stronie zewnętrznej nawoju i przydaje się przy tworzeniu etykiet na butelki wytworzone z folii PET. Ostatnia – folia matowa, świetnie imituje papier i nadaje się do pakowania kosmetyków czy płyt CD.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *